Дерев'яні меблі в інтер'єрі

Меблі - завершальний елемент в загальному інтер'єрі приміщення, тому їх вибір - процес досить складний та відповідальний. Саме їхня наявність, форма та розміщення відображаються на загальній комфортності. Меблі з дерева в цьому плані значно виграють в порівнянні з іншими матеріалами

Цілісний масив дерева

Масив – це лише цілісні шматки дерева, на відміну МДФ, ЛДСП і ДВП, для яких використовують деревні відходи. Існують інші технології виробництва масиву, завдяки яким отримують або цілісний, або клеєний матеріал. Цей момент важливо врахувати при покупці меблів, адже різновид сировини впливає на вартість, зовнішній вигляд і ряд інших властивостей готового виробу. Масив має високу міцність, гладку однорідну поверхню (без дефектів, сучків, тріщин) та бездоганно гарний зовнішній вигляд. Але може тріскатися та розсихатися.

Клеєний масив дерева

На відміну від попереднього типу, він складається не з одного шматка дерева, а з кількох склеєних між собою шарів (ламелів).

Вони мають такі переваги як:

    • Екологічність
    • Міцність
    • Комфорт
    • Надійність
    • Довговічність

Дерев'яні меблі можна використовувати практично в будь-якому приміщенні: житловому, робочому, в різних розважальних закладах. Здавалося б, дерево є найбільш екологічним матеріалом, але й такі меблі викликають багато запитань: яке саме дерево використане і чи справді це дерево?

Застосовувати дерево для виготовлення меблів почали досить давно. У сучасному виробництві меблів дерево поступово почало поступатися іншим матеріалам, які коштують дешевше, а процес виготовлення простіше. При відмові від дерева керуються такими стереотипами, як:

    • вінтажність меблів з дерева під старовину, що не вписується в сучасний стиль
    • громіздкість й велика вага
    • вища ціна

В той самий час ні пластик, ні деревостружкові, а тим більше металеві предмети побуту не здатні надати приміщенню теплоту, затишок, комфорт, які створюють меблі з дерева. Один з головних трендів 2023 року - простота і функціональність.

За час карантину з'явився інтерес покупців до натуральних матеріалів, предметів меблів з мінімально обробленою поверхнею, нюдових, нейтральних відтінків, що дозволяє наповнити приміщення світлом і створити єдиний гармонійний простір. Меблі з червоного дерева доречні в кабінеті, як варіант - в передпокої. Відрізняються благородством і стильним виглядом.

На що звернути увагу при виборі меблів?

При розробці меблів, відповідальні виробники звертають увагу на такі особливості різних порід дерев:

1. Щільність 

Кожен сорт дерева відрізняється своєю щільністю. Найбільш м'які породи - це липа, ялиця, верба, тополя, кедр, сосна, каштан, вільха, ялівець. Перераховані сорти легко піддаються обробці, з них створюються часом справжні шедеври. Більш тверда деревина - це береза, бук, клен, ясен, дуб та в'яз. Вироби з них більш довговічні та зносостійкі, завдяки своїй щільності.

2. Колір

Вибираючи меблі на замовлення з масиву для свого інтер'єру, необхідно враховувати загальний тон приміщення, а також особисті переваги. В загальному, дерев'яні деталі теплих тонів допоможуть зробити дизайн світлішим.  

3. Екологічність

Будучи натуральним природним кондиціонером, дерево безперервно виробляє кисень, збагачуючи й зволожуючі повітря в приміщеннях. 

При виборі декору для дому віддавайте перевагу предметам з натуральних матеріалів з необробленими поверхнями. Такі столи, комоди, лави мають стильно-неохайний вигляд, але є унікальними предметами, що зберігають історію, які здатні створити по-справжньому особливий і ні на що не схожий інтер'єр.

Як доглядати за меблями?

Завершуючи, варто торкнутися питання догляду за меблями. Всупереч довговічності матеріалу, його добротний доглянутий вигляд залежить від господаря і його грамотності в даному питанні. Поліровані та лаковані поверхні варто обробляти тільки сухою фланелевою серветкою. В разі особливих забруднень або їх важкодоступність, можливе застосування м'якої щіточки. Щоб захистити меблі на замовлення для спальні з масиву від зносу, виробники рекомендують один раз на пів року покривати її особливим складом бджолиного воску. Це забезпечує надійний захист поверхні від різних забруднень та продовжить термін служби дерев'яного виробу.