Хюґе в інтер'єрі

Основні принципи "Хюґе"

«Хюґе» походить від норвезького слова, що означає щастя, добробут.

У лінгвістів є як мінімум дві думки: одні вважають, що «хюгге» походить від середньовічного слова, що означало «обійми», інші пов'язують його зі скандинавським іменником, що означало «настрій». Як би там не було, але в 2021 Видавництво Оксфордського словника включило «хюгге» до номінантів на звання «слово року». Адже за ними – не предмет і навіть не явище, а багатий комплекс відчуттів та емоцій…

Сьогодні інтерес до цього стилю зростає у всьому світі. Але як же його створити? Ніяких секретів насправді немає. Головний напрямок дизайну в цьому стилі - затишок і комфорт. Місце, куди хочеться повертатися - про хюґе.

Як досягти датського затишку в інтер'єрі?

1. Дерев'яні меблі

Здебільшого меблі ручної роботи від місцевих майстрів, виготовлені з використанням дерева і шкіри. Новий тренд - потерта шкіра.

Оформлення кухні, так і вітальні, приділяється особлива увага. Великий обідній стіл - те, що потрібно, щоб посидіти в дружній компанії. Це кімнати, що дарують затишний хюгге господарям, родичам, друзям і гостям. Не забороняється використання в інтер'єрі цегляної та кам'яної кладки, що дарує власнику почуття захищеності і чудово поєднується з м'якою фактурою дерева. Так як на кухні важливо підтримувати чистоту, оформлення фартуха, наприклад, нерідко виконують з керамічної плитки, що легко піддається вмиванню.

2. Природній декор та натуральні матеріали

Навколишнє середовище важливе для датчан: вони вибирають екологічно чисті матеріали для обробки. Хюгге використовує тканини з бавовни і льону. Шовк, атлас, велюр, оксамит не застосовуються. Для легких фіранок і штор вибирають серпанок або муслін. Для природного декору можуть бути використані корчі, гілки, осіннє листя. У зимовий час актуально прикраса будинку шишками і хвойними гілками.

3. Світлі тони

Використовуються білий і світлі тони холодної гами. Теплі кольори поглинають світло, а холодні його відображають. Один з новомодних трендів: використання сірого в якості основного кольору і яскраво-синього акценту. Також переважають відтінки сірого, в комбінації з деревом.

4. Дерев'яні підлоги

Підлоги обов'язково дерев'яні і бажано з підігрівом. Світла деревина – відмінний варіант для оформлення підлоги та навіть стін у данському хюге. Підійде вона і для меблювання.

5. Подушки, ковдри, килими

Велика кількість подушок всіляких розмірів - ще одна відмінна риса.Не обійтися і без пледів. Вибирайте на свій смак. Класичні вовняні в клітинку, трикотажні, в'язані. Данець може обійтися без штор на вікні, але пухнастий килим, вовняні картаті пледи, «гнізда» з подушок та подушечок у його будинку будуть обов'язково.

6. Велика кількість освітлювальних приладів

Проводка прокладається таким чином, щоб висвітлити всі зони приміщення. Крім центральних люстр використовуються невеликі світильники, торшери, каміни та свічки. Вечорами жителі Копенгагена затеплюють свічки у вітальні та спальнях, при свічках вони вечеряють, при свічках приймають ванну. У данській мові є навіть спеціальний, стійкий вираз, у перекладі «живі вогні», яким позначають традицію щовечірнього запалення свічок. А у свята піддані королеви Маргреті II ставлять свічки і на підвіконня.

7. Кераміка, фарфор

Обов'язкова наявність порцелянової або керамічного посуду. Особливу увагу приділяють чашкам. Скло використовується переважно для чарок, келихів і склянок.

8. Вінтаж

Купуючи якісні предмети інтер'єру, данці передають їх дітям та онукам. Вони ж залюбки використовують їх в інтер'єрі. Це може бути одна-єдина річ: старе дзеркало, притулене до стіни, швейна машинка, переобладнана під туалетний столик, або старий саквояж у вигляді тумбочки.

Що таке Хюґе Крог?

«Хюґе Крог» перекладається як затишний куточок. Зазвичай влаштовується біля вікна і виглядає як широке та низьке підвіконня з купою подушок. Саме там можна посидіти чи навіть полежати з книгою. Такі куточки необов'язково влаштовувати саме біля вікна. Їх можна розташувати в будь-якому зручному місці.

Зрештою, затишок створюють самі люди, а не навколишні речі - і це дійсно так. Але за допомогою деяких дрібниць можна значно підняти собі настрій і жити в будинку зі справжнім хюґе - будинком, повним затишку і комфорту.