Стиль модерн в інтер'єрі

Дізнайтеся, що таке модерн, які його основні риси
та де замовити меблі у стилі модерн

Що таке стиль модерн?

Модерн – це стиль в архітектурі та інтер’єрі, що виник на початку 20 ст. та є синтезом попередніх стилів. Наприклад, від класичних ренесансу і бароко він запозичив витончені завитки і нерізкі криві. Натомість, його новизною стала надзвичайна природність і наслідування навколишнього середовища у візерунках та кольоровій гамі. На зламі століть дуже сильно почала цінуватись асиметрія, адже у природі немає ідеальних речей. Оригінальність стала ознакою стилю, а в поєднанні з комфортом та функціональністю вони утворили досі актуальний стиль модерн. Він став першим напрямком, створеним для затишку й комфорту, а не лише для красивої картинки.


Один із перших, хто почав працювати у стилі модерн в інтер'єрі був архітектор Віктор Орта з Бельгії. Найбільш незвичні, сміливі зразки сецесії створив каталонський архітектор Антоніо Гауді у місті Барселона, що став відомим архітектурним центром в Іспанії. Згодом стилістика декоративного, перенасиченого декором модерну, запанувала в Іспанії, Франції та в Італії.

Двоспальне ліжко CARRE

Двоспальне ліжко CARRE

Ось базові принципи модерну:

- Функціональність цінується більше, ніж загальна картинка. Характерні багатофункціональні меблі, що вдало економлять простір і які можна трансформувати в інші одиниці. Іншими словами – меблі 2, 3, чи навіть 5 в 1.
- Асиметричний стиль.
- Багато природнього світла.
- Відсутність захаращеності.
- Використовуються натуральні матеріали і скло. Вкрай важливе застосування скла, що додає текстурність і простір. Зверніть увагу на скляні покриття столів, неординарні люстри та підсвітку.
- Навіяний природою. Містить тваринні і рослинні елементи.
- Чіткість, лаконічність, геометричні лінії.
- Цінною стає елегантність, але необов’язково меблі і декор має бути люксового сегменту. Бюджетні й доступні меблі також можуть виглядати вишукано, особливо якщо грамотно викласти інтер’єрну «композицію».
- Модерн часто асоціюють і навіть описують за допомогою скандинавського напрямку, через схожість силуетів і відсутність перенавантаження кімнати.

Щодо кольорової гами, то дизайну модерну притаманні приємні, спокійні, ніжні відтінки (бежевий, тілесний, молочний, усі можливі світлі й ненав’язливі відтінки блакитного і зеленого). До того ж, дуже популярним є колір каміння (сірий) чи дерева. Важлива наявність палітри, яка самостійно візуально звільняє площу і покращує ефект від природнього світла, зменшуючи потребу в штучному освітленні. Але не потрібно одразу відмовлятися від яскравих відтінків червоного чи синього, що стануть чудовими акцентами.

Софа MOLN

Софа MOLN

Риси та характеристики

    • Модерн орієнтується на мінімалізм і відмовляється від зайвого декору. Меблі і декор мають чисті лінії і прості форми.
    • Як правило, використовуються природні матеріали, такі як дерево, метал, скло і камінь, а також бамбук, лляна тканина і навіть природний дерев'яний ламінат.
    • Відсутні зайві перегородження і великі вікна для природного освітлення. Приміщення зазвичай є відкритими та функціональними й формують відчуття простору.
    • Часто використовують сучасне мистецтво, абстракція та інші виражальні форми для створення цікавих акцентів у приміщенні.
    • Професіонали радять застосовувати новітні технології й інновації у дизайні, освітленні, меблях та інших елементах інтер'єру, щоб згенерувати так званий смарт-будинок.
    • Меблі та предмети інтер'єру в модерні повинні бути не лише стильними, а й функціональними та комфортними. Ергономіка грає важливу роль у виборі меблів.

Модерн у сучасній архітектурі України

19 століття запам’яталося в Україні як період безлічі наукового-технічних відкриттів. Саме такий швидкий розвиток призвів до прогресу в усіх сферах – включно з архітектурою та мистецтвом. Новий рівень життя потребував інших умов, оскільки люди бачили можливість поєднати комфорт зі стилем, що на той час було новітнім рішенням. Так виник функціональний стиль модерн в архітектурі України – своєрідне оновлення й перезавантаження. 

Будинок Полтавського земства

Будинок Полтавського земства

Першою будівлею в новому стилі став будинок Полтавського земства – роботи геніального архітектора Василя Кричевського – основоположника стилю модерн в Україні. Крім того, саме в середовищі харків’ян зародилась ідея створення нового стилю в архітектурі. В Харкові ж збереглося найбільше пам’яток в цьому стилі – цілих 25 споруд.

На Заході України модерн часто називають «гуцульська сецесія», адже він мав свої виняткові риси. Творцем течії на Галичині став Іван Левинський, а його послідовником – учень Олександр Лушпинський. Левинський більше спеціалізувався на розробці архітектурної ідеї, коструктивному рішенні, а вже розробкою фасадів, художнім оздобленням займався Олександр Лушпинський.

Найвідоміші будинки у стилі модерн: монастир сестер-василіанок в Івано-Франківську (УГКЦ), колишня клініка Солецького. 1908 р.; акціонерне товариство "Дністер" у Львові (вул.Руська), 1904-1906 рр. (тепер там міська поліклініка). А в період першої світової війни Лушпинським було розроблено серію житлових, господарчих і громадських будинків. Усі будинки мають мінімалістичний стиль, з мінімумом деталей і однотонним фасадом, проте є прикрашені акцентними орнаментами із рослинними й тваринними мотивами.

Модерн у меблях

Тож як модерн впливає на сучасну архітектуру та дизайн? Однією з найновіших тенденцій у меблевому дизайні є використання елементів, які підтримують здоров'я та зв'язок з природою. Виробники використовують натуральні матеріали, які стимулюють відчуття контакту з природою, а також імітують природні форми. Крім того, нова спрямованість також включає в себе використання подовжених форм, які можна помітити у м’яких меблях, як-от диванах та ліжках. Це створює елегантний та сучасний вигляд, а також підкреслює геометричні принципи модерну.

Килим ЮНГА

Килим ЮНГА

Сучасні виробники рекомендують застосовувати екологічні матеріали, такі як бамбук, перероблені пластикові і металеві компоненти. Це віддзеркалює тенденцію до сталого споживання та збереження природних ресурсів. До того ж, меблі модерн стають все більше гнучкими та адаптивними до різноманітних потреб користувачів. Модульні системи, які можна легко переносити та змінювати, надають простору більше функціональності. Таким чином, практичність і зручність виходить на передній план. Здебільшого люди вважають, що модерн виник як незалежна й абсолютно новітня течія, проте він безумовно включає в себе суміш стилів, взаємодіючи з іншими елементами дизайну. Тому з легкістю можна комбіновано елементи модерну з традиційними або еклектичними деталями та створити унікальний чи навіть вінтажний образ.

Наостанок, в даному напрямку також набуває популярності використання меблів із вбудованою технікою, що робить приміщення більш функціональним та організованим. Наприклад, кухонні острівці можуть включати в себе такі прилади, як кухонні плити, посудомийні машини чи навіть холодильники, адже смарт-будинки значно полегшують сучасне життя.

Мистецтво в стилі модерн

Модерне мистецтво породило окремі течії: арт-нуво, арт-деко, баухаус, сецесія. Це інші сучасні стилі інтер'єру і архітектури, що досі користуються популярністю. 

Арт-нуво (Art Nouveau):

    • Час і походження: кінець 19-го - початок 20-го століття, основними центрами були Париж, Брюссель, Відень.
    • Характерні риси: органічні лінії, стилізовані природні мотиви (листя, квіти, змії), витончений декор, використання криволінійних форм.
    • Матеріали: скло, метал, стеклянна емаль, дерево, камінь.
    • Використання: інтер'єри, меблі, прикраси, архітектура.

Арт-деко (Art Deco):

    • Час і походження: 1920-30-ті роки, після Першої світової війни.
    • Характерні риси: геометричні форми, симетрія, здебільшого сталеві конструкції, лінії пілотажу, вишуканий декор, використання дорогих матеріалів.
    • Матеріали: хромована сталь, скло, чорний мармур, роги, дерево.
    • Використання: інтер'єри, меблі, прикраси, мода, автомобілі.

Арт-деко в інтер'єрі

Баухаус (Bauhaus):

    • Час і походження: заснований в 1919 році в Німеччині.
    • Характерні риси: функціоналізм, промисловий дизайн, простота та ергономіка, відсутність зайвого декору.
    • Матеріали: скло, метал, сталеві труби, бетон.
    • Використання: архітектура, меблі, дизайн інтер'єру, прикладне мистецтво.

Сецесія (Secession):

    • Час і походження: кінець 19-го - початок 20-го століття, основними центрами були Відень та Брюссель.
    • Характерні риси: стилізація природних форм, криволінійні лінії, артистичний декор, використання ручної роботи.
    • Матеріали: дерево, скло, метал, текстиль.
    • Використання: архітектура, меблі, декоративне мистецтво.

Модерн у Сполучених Штатах (American Modernism):

    • Час і походження: початок 20-го століття, активний розвиток в середині століття.
    • Характерні риси: функціональність, використання нових матеріалів, відсутність зайвого декору.
    • Матеріали: сталь, скло, бетон, пластик.
    • Використання: архітектура, меблі, дизайн промислових об'єктів.

Американський модернізм в інтер'єрі

    Стиль модерн у дизайні інтер'єру

    Через часті запитання і розгубленість клієнтів, коли справа доходить до укомплектування житлового приміщення, WoodMan підготував для вас список базових порад, як впровадити стиль модерн у вітальню:

    - Обирайте нейтральні базові кольори, такі як білий, кремовий, сірий або бежевий для стін і великих меблів.
    - Додайте текстурні елементи, наприклад, м'які килими, штучне мармуроване покриття або текстильні акценти – скатертини, серветки, штори, пледи.
    - Використовуйте сучасне та стильне освітлення, таке як вбудовані світильники, підвіски або настільні лампи.
    - Водночас, не забувайте про використання природного світла. До прикладу, можна залишити великі вікна «пустими» чи придбати відносно прозорий скляний декор. До речі, в такому випадку порятунком стають дзеркала.
    - Уникайте перенавантаженості оселі та забезпечте відкриті зони для створення відчуття вільного простору.
    - Додайте живі рослини або елементи природи (наприклад, камінь чи дерево) для створення гармонії з навколишнім середовищем.
    - І найголовніше – віддавайте перевагу елементам дизайну, приналежність яких ви відчуваєте особисто і які відображають ваш смак і стиль.

    Картина з дерева

    Дерев'яна картина FLORIUM

    Застосування стилю модерн у вітальні

    Якщо ви вже прочитали, як вибрати меблі у стилі модерн для вітальні й переходите до практики – перший крок до створення неповторного інтер'єру вже зроблено. Саме час розповісти вам, як реалізувати бажаний інтер’єр та які саме меблі краще обрати. Перш за все, важливо враховувати функціональність та комфорт, обираючи меблі для вітальні. М'які дивани та крісла з гладкою поверхнею та мінімалістичним дизайном є ідеальними для втілення цього стилю.

    Для створення стильного інтер'єру у вітальні обирайте столи та стільці, які доповнюють загальний концепт стилю модерн. Магазин WoodМan може запропонувати елегантні столики MEXICO без жодних зайвих деталей чи ALLEGRO зі скляними поверхнями та металевими елементами. Щодо стільців, дерев’яні моделі FLOTT з додатковим текстилем або вигадливі табурети з поєднанням дерева і металу вразять вас комбінацією стилю та практичності.

    Щоб забезпечити оптимальну організацію простору, зверніть увагу на полиці та тумби. Магазин WoodMan пропонує функціональні рішення різних габаритів. В наявності є також моделі, призначені для телевізора й інших декорацій. Такі меблі поєднують дизайн та практичність, надаючи вашій вітальні сучасний вигляд.

     ТВ-тумби

    ТВ-тумба ФРАНКФУРТ vs ТВ-тумба ФРАНКФУРТ ВУД

    Згідно з теперішніми тенденціями в екологічному інтер’єрі, WoodMan пропонує широкий вибір еко-френдлі меблів. Матеріали, які використовуються у виробництві, не лише стильні, але й безпечні для навколишнього середовища. Вибравши такі меблі, у вас з’явиться шанс оновити інтер’єр та вплинути на збереження довкілля. Крім того, у світі стрімкого розвитку технологій, саме мультифункціональні меблі стають ключовим елементом. Від диванів-трансформерів до столиків з додатковими поличками, WoodМan пропонує інноваційні рішення, що ідеально вписуються в концепцію стилю модерн.

    Де можна купити меблі в стилі модерн?

    Зараз ринок переповнений багатофункціональними меблями-трансформерами, які полегшують ваше життя та створюють додаткові можливості для організації простору. Проте елементи дизайну у даному стилі повинні характеризуватися комплексно стильним зовнішнім виглядом та комфортним функціоналом. Таких виробників існує небагато, тому компанія WoodMan створює якісні й екологічні меблі modern, щоб ефективно відповідати на затребувані запити клієнтів. На сайті ви можете знайти безліч трендових варіантів столиків, футонів, розкладних диванів та тумб, а також стильні аксесуари, які допоможуть перетворити житло на осередок дизайну модерн. А також, щоб отримати максимальну користь від покупки меблів у нашому магазині, радимо слідкувати за акціями та знижками від WoodМan, аби отримати високоякісні меблі за доступнішу ціну, зекономивши при цьому бюджет.